Войти * Регистрация
Донецкая народная республика
Луганская народная республика
} НОВОРОССИЯ

» » Еміграція в Німеччину. Чи це можливо?

Еміграція в Німеччину. Чи це можливо?



Еміграція в Німеччину. Чи це можливо?
Вид на Кельнський собор і міст Гогенцоллернів, Німеччина S.Borisov , Shutterstock.com

Напевно багато хто хоч раз замислювалися про можливість якийсь час пожити в іншій країні, наприклад, з метою отримати новий досвід, покращити соціальні чи побутові умови, переїхати до родичів або повернутися на землю предків. Розглянемо юридичні можливості еміграції в одну з найбільш економічно розвинених країн Євросоюзу - Німеччини.

Для початку відзначимо важливий момент - все написане нижче має виключно «юридичний» характер. Ні моральні, ні психологічні аспекти еміграції тут не розглядаються, так, напевно, і не можуть, кожен вирішує для себе сам. Все описане нижче знайдено автором у відкритих джерелах і не претендує на 100% юридичну вірогідність.

Отже, розглянемо, які офіційні способи переїзду пропонує Німеччина для людей, які хочуть жити і працювати в цій країні.

Програма Blue Card

Ця програма була запущена в Німеччині в 2012 році і є одним з найбільш ефективних способів для переїзду висококваліфікованих фахівців. Суть програми в тому, що працівник і його сім'я отримують необмежене право на проживання та роботу в Німеччині, якщо дотримуються лише 2 умови:

- людина має вищу освіту;

- людина має запрошення від будь-якого роботодавця Німеччини, з зарплатою більше 38 тис. євро в рік.

Цього достатньо для отримання робочої візи, при цьому візу також «автоматом» отримують всі члени сім'ї (дружини і неповнолітні діти) працівника. Ні знання німецької, ні унікальність спеціаліста на ринку праці не перевіряється, достатньо лише того факту, що людину беруть на роботу.

Важливо відзначити, що багато професії в Німеччині поділяються на регламентовані і нерегламентируемые. Представники першої категорії (наприклад, лікарі) зобов'язані підтвердити свою кваліфікацію для роботи в Німеччині та скласти додаткові іспити (це, напевно, логічно, оскільки від працівників таких професій може залежати життя людей). Представники другої категорії (наприклад, інженери) від такої перевірки звільнені і можуть приступати до роботи.

Робоча віза

Якщо претендент не має вищої освіти або його зарплата не досягає необхідного для Blue Card рівня, то також є можливість подати документи на робочу візу, однак у цьому випадку перевіряється місцевий ринок праці, і ймовірність відмови вище.

Якщо претендент отримує візу, то право на в'їзд також дається членам його сім'ї (чоловікові/дружині, якщо шлюбу більше 3-х років, та неповнолітнім дітям).

Віза для пошуку роботи

Якщо людина ще не знайшов роботу, але хоче шукати її на території Німеччини, є можливість отримати візу на півроку, дає таке право. Умовами для отримання візи є вища освіта і підтвердження наявності суми грошей на півроку проживання в Німеччині (приблизно з розрахунку 1000 євро в місяць, бажана виписка з рахунку, відкритого в німецькому банку). Якщо людина знайде роботу, то, не виїжджаючи з країни, він може оформити робочу візу і приступити до роботи.

Бізнес-еміграція

Якщо у людини є досвід ведення своєї справи, він може спробувати створити свій бізнес у Німеччині. Яких-небудь формальних вимог до статутного капіталу або кількістю працівників немає, проте необхідно буде представити бізнес-план, що доводить прибутковість можливого проекту і його користь для життя і економіки обраного німецького регіону. Зрозуміло, у бізнесмена також повинно бути достатньо коштів для реалізації свого плану.

Переселення для потомствених німців

Якщо хоча б один із батьків є німцем (з документальним підтвердженням своєї національності, наприклад, у свідоцтві про народження, виданому в часи СРСР) і є сертифікат про знання німецької мови хоча б на базовому рівні (такі сертифікати можна отримати в інституті Гете), то у людини є можливість отримати громадянство Німеччини як пізній переселенець.

Якщо претендент отримує візу, то право на в'їзд також дається членам його сім'ї.

Переселення по єврейській лінії

Тут принцип аналогічний попередньому пункту, але додається пункт віросповідання. Якщо людина може довести єврейське походження хоча б по одному з батьків, має довідку з іудейської громади про віросповідання і може підтвердити знання німецької мови, то у нього є шанс на отримання німецького громадянства по лінії єврейської еміграції. Однак порівняно з попереднім пунктом, процес тут більш складний - враховуються додаткові чинники (так званий «прогноз інтеграції в німецьке товариство), що включають в себе вік, рівень знання мови, сімейний стан, наявність вищої освіти та ін.

Як і в попередньому пункті, якщо здобувач отримує візу, то право на в'їзд також дається членам його сім'ї.

Возз'єднання сім'ї

Тут все досить просто. Дружина може переїхати до чоловіка, якщо він проживає в Німеччині (і навпаки), діти можуть переїхати до батьків, якщо вони неповнолітні. Для дорослих дітей (старше 18 років) цей процес вже неможливий, також цей пункт не поширюється на більш далеких родичів (бабусі/дідусі, дядьки/тітки тощо).

Навчання в Німеччині

По закінченні школи будь-абітурієнт може отримати тимчасову візу для навчання в університеті Німеччини. Однак шкільна освіта в Німеччині 12-літній тому, щоб кількість навчальних годин відповідало німецької, їхати навчатись у Німеччину, можливо, доведеться по закінченню першого курсу інституту в Росії. Також доведеться довести наявність засобів до існування на термін навчання (наприклад, випискою з банківського рахунку).

Віза для вивчення німецької мови

Якщо є бажання вивчати німецьку мову на території Німеччини та є наявність засобів до існування (бажано виписка з рахунку, відкритого в німецькому банку), є можливість отримати візу на півроку для проходження мовних курсів.

Покупка житла в Німеччині

Купити квартиру чи будинок в Німеччині може будь-який іноземець. Можлива навіть здача такої квартири в оренду та отримання прибутку (правда, доведеться платити податки). Однак наявність квартири в Німеччині не дає право на отримання виду на проживання або якісь пільги при отриманні віз. У той же час людина може проживати в Німеччині до 90 днів протягом півроку за звичайною туристичною візою.

Висновок

Як можна бачити, офіційних можливостей для отримання права проживання на території Німеччини не так вже мало. При цьому наявність посвідки на проживання Німеччині ніяк не впливає на громадянство РФ, тобто в будь-який момент людина при бажанні може повернутися. Зрозуміло, при бажанні поїхати туди спочатку варто розраховувати свої можливості в плані знання мови, можливості знайти роботу. Але вибір завжди є, а скористатися ним чи ні, особиста справа кожного.

І зрозуміло, важливо розуміти, що візові програми Німеччини розраховані на запрошення в країну економічно активних працюючих людей, здатних принести своєю роботою користь як собі, так і країні. Хоч в Німеччині і розвинені соціальні програми, навряд чи варто їхати туди, розраховуючи жити лише на допомогу - зробити це в деяких випадках можна, але навряд чи таке життя можна буде назвати дуже комфортною.

Більш детальну інформацію про різні види віз можна знайти на сайті посольства Німеччини в Москві або Санкт-Петербурзі.


10.09.2014
Loading...

Похожие статьи:
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
вверх